dimecres, 22 de juny del 2011

Manifestación antinuclear en Bilbao

Mas dos mil personas se manifiestan en Bilbao por el cierre de Garoña y el resto de nucleares.

Las ecologistas realizan un simulacro de accidente nuclear frente a la torre de Iberdrola, donde ha terminado el acto con una treintena de activistas tumbadas en el suelo con buzos blancos y caretas antigas, entre humo naranja, sirenas y bengalas.

Convocados por mas de una veintena de organizaciones ecologistas y sindicales dos mil  personas se han manifestado esta tarde por en centro de Bilbao exigiendo el cierre inmediato de la nucleares advirtiendo del peligro que suponen, y reclamando el impulso de las energías renovables.

Las portavoces han exigido “el cierre urgente de todas las nucleares, empezando por Garoña, la más vieja y peligrosa”. En este sentido, han explicado que esta planta situada a sólo cuatro kilómetros de Euskal Herria “ha superado el tiempo para el que fue diseñada”. “Al estar totalmente amortizada desde hace tiempo, proporciona grandes beneficios a Iberdrola y Endesa, un negocio que se hace a costa de la seguridad de todas y todos nosotros”, advierten. Porque, según han remarcado, “se trata de una instalación nuclear obsoleta con graves problemas de deterioro en su estructura”. Puede ser considerada “gemela del reactor número uno de Fukushima” y, por tanto, “adolece de las mismas debilidades en caso de accidente”.


Por otro lado, han subrayado que “el verdadero cambio está en la reducción y en el ahorro energético”. Abogan por abandonar el uso del carbón y por cerrar centrales térmicas”, graves problemas para el cambio climático. “el camino esta en las renovables, y es urgente impulsarlas”.

Al finalizar el acto, frente a la torre de Iberdrola, copropietaria de la central de Garoña, han denunciado como esta empresa habla de energía verde, mientras mantiene nucleares y térmicas como un gran negocio a cuenta de la seguridad y el medio ambiente.

Las ecologistas han realizado un simulacro de accidente nuclear, con una treintena de activistas tumbadas en el suelo con buzos blancos y caretas antigas, entre humo naranja, sirenas y bengalas, mientras sonaban por megafonía las recomendaciones “oficiales” para caso de accidente nuclear.

Bilbao, 22 de junio de 2011

divendres, 17 de juny del 2011

Fukushima: molt pitjor del que et penses

Els experts científics creuen desastre nuclear de Japó a ser molt pitjor que els governs estan revelant al public

"Fukushima és la major catàstrofe industrial de la història de la humanitat", va dir Arnold Gundersen, un expresident de la indústria nuclear vice, Al-Jazira.

9.0 Japó terratrèmol el 11 de març va causar un enorme tsunami que va afectar els sistemes de refrigeració en el (TEPCO) planta nuclear de la Tokyo Electric Power Company a Fukushima, Japó. També va donar lloc a explosions d'hidrogen i crisi reactor que va obligar a evacuacions de persones que viuen en un radi de 20 km de la planta.

Gundersen, un operador de reactor de llicència amb 39 anys d'experiència en enginyeria nuclear d'energia, gestió i coordinació de projectes a 70 centrals nuclears en tot els EUA, diu que la planta nuclear Fukushima és probable que tingui nuclis dels reactors més exposats que es creu comunament.

"Fukushima té tres reactors nuclears exposats i quatre nuclis de combustible exposats", va dir, "Vostè probablement té l'equivalent a 20 nuclis dels reactors nuclears a causa dels nuclis de combustible, i tots ells estan en desesperada necessitat que s'està refredant, i no hi ha manera que es refredi de manera efectiva. "

TEPCO ha estat la polvorització d'aigua en diversos dels reactors i els nuclis de combustible, però això ha conduït a problemes encara més grans, com la radiació que s'emet a l'atmosfera en vapor i s'evapora l'aigua del mar -, així com la generació de centenars de milers de tones d'alta activitat aigua de mar que ha de ser eliminats.

"El problema és com evitar que es refredi", va dir Gundersen. "Ells estan abocant a l'aigua i la pregunta és què faran amb les escombraries que surt d'aquest sistema, ja que contindrà el plutoni i l'urani. On es posa l'aigua?"

Tot i que la planta s'ha apagat, els productes de fissió, com l'urani segueixen generant calor, pel que requereixen de refrigeració.

"Els combustibles són ara una massa fosa a la part inferior del reactor", va afegir Gundersen. "TEPCO anunciar que hi havia un fos a través. A fondre és quan el combustible cau al fons del reactor, i un fos a través de mitjans que s'ha fos a través d'algunes capes. Aquesta taca és molt radioactiu, i ara té l'aigua en la part superior de la ella. L'aigua recull una enorme quantitat de radiació, de manera que afegeix més aigua i va generar centenars de milers de tones d'aigua d'alta activitat. "

Científics independents han estat el control de la ubicació dels radioactius "punts calents" de tot Japó, i els seus resultats són desconcertants.

"Tenim 20 nuclis nuclear exposat, les piscines de combustible tenen diversos nuclis cada un, que és 20 vegades el potencial de ser alliberat de Txernòbil", va dir Gundersen. "Les dades que estic veient demostra que estem trobant els punts calents més lluny del que havia de Txernòbil, i la quantitat de radiació en molts d'ells va ser la quantitat que va causar àrees a ser declarades de ningú terra de Txernòbil. Estem veure quilòmetres quadrats que es troben 60-70 quilòmetres del reactor. No es pot netejar tot això. Encara tenim senglar salvatge radioactiu a Alemanya, 30 anys després de Txernòbil ".

Monitors de radiació per als nens

Nuclears del Japó seu de Resposta a Emergències finalment va admetre aquest mes que els reactors 1, 2 i 3 a la planta de Fukushima experimentat fusions complet.

TEPCO anunciar que l'accident probablement llançat més material radioactiu en el medi ambient de Chernobyl, de manera que és el pitjor accident nuclear de la història.

Mentrestant, un assessor dels residus nuclears per al govern japonès va informar que al voltant de 966 quilòmetres quadrats prop de l'estació d'energia - una àrea d'aproximadament 17 vegades la mida de Manhattan - és probable que ara inhabitable.

Als EUA, el metge de Janette Sherman MD i epidemiòleg Joseph Mangano va publicar un assaig aclarir un augment del 35 per cent de la mortalitat infantil a les ciutats del nord-oest que es va produir després de la crisi Fukushima, i bé pot ser el resultat de la pluja radioactiva de la central nuclear afectada.

Les vuit ciutats incloses en l'informe són les de Sant Josep, Berkeley, San Francisco, Sagrament, Santa Creu, Portland, Seattle, i Boise, i el termini de l'informe s'inclouen les deu setmanes immediatament posteriors al desastre.

"No és i ha de ser la preocupació pels joves estiguin exposats, i el govern japonès donarà als monitors de radiació per als nens", el Dr MV Ramana, un físic amb el Programa de Ciència i Seguretat Global de la Universitat de Princeton que s'especialitza en temes de l'energia nuclear de seguretat, va dir a Al Jazeera.

Dr Ramana va explicar que ell creu que l'amenaça de la radiació primària segueix sent sobretot per als residents que viuen aquí a 50 quilòmetres de la planta, però va afegir:. "No seran les àrees fora de la zona de 20 quilòmetres d'evacuació obligatòria del govern japonès, on la radiació és més alta perquè pugui significa que les zones d'evacuació en aquestes zones també. "

Gundersen assenyala que la radiació molt més s'ha llançat a l'assenyalada.

"Es torna a calcular la quantitat de radiació alliberada, però la notícia no és realment parlant d'això", va dir. "Els nous càlculs mostren que a la primera setmana de l'accident, van llançar 2,3 vegades més radiació que ells pensaven que va publicar en els primers 80 dies."

D'acord amb Gundersen, els reactors exposats i nuclis de combustible continuen per alliberar microns de cesi, estronci, i els isòtops del plutoni. Aquests es coneixen com "partícules calentes".

"Estem descobrint que les partícules calentes a tot arreu al Japó, fins i tot a Tòquio", va dir. "Els científics estan trobant aquests a tot arreu. En els darrers 90 dies aquestes partícules calentes han seguit baixant i es dipositen en altes concentracions. Molta gent va a recollir en aquests filtres d'aire del cotxe motor."

Filtres d'aire dels automòbils radioactius en prefectura de Fukushima i Tòquio són comuns, i diu que les seves fonts de Gundersen troben els filtres d'aire radioactiu en l'àrea de Seattle dels EUA també.

Les partícules calentes-hi finalment poden conduir al càncer.

"Aquests s'encallen en els pulmons o el tracte gastrointestinal, i són un irritant constant", va explicar, "" Un cigarret no et porta, però amb el temps que ho fan. Aquestes [les partícules calentes] poden causar càncer, però pot t mesurar-los amb un comptador Geiger. És evident que la gent a la prefectura de Fukushima ha inhalat una gran quantitat d'aquestes partícules. És evident que la part superior Costa Oest dels EUA té la gent es vegi afectat. Aquesta àrea va ser colpejat bastant forta a l'abril ".

Culpar als EUA?

En reacció a la catàstrofe de Fukushima, Alemanya és l'eliminació de la totalitat dels seus reactors nuclears durant la pròxima dècada. En un referèndum votació aquest dilluns, el 95 per cent dels italians van votar a favor del bloqueig d'un renaixement nuclear al seu país. Una enquesta d'un diari recent al Japó mostra que gairebé tres quartes parts dels enquestats a favor d'una eliminació gradual de l'energia nuclear al Japó.

Per què no han sonat les alarmes sobre l'exposició a la radiació als EUA?

Operador nuclear Exelon Corporation ha estat un dels donants, Barack Obama, la campanya més gran, i és un dels grans empresaris a Illinois, on Obama era senador. Exelon ha donat més de 269.000 dòlars per les seves campanyes polítiques, fins al moment. Obama també va nomenar Exelon CEO John Rowe a la seva Comissió d'Alt Nivell sobre el futur nuclear dels Estats Units.

Dr Shoji Sawada és un físic de partícules teòriques i professor emèrit de la Universitat de Nagoya a Japó.
Està preocupat pels tipus de centrals nuclears al seu país, i que la majoria d'ells són de disseny dels EUA.

"La majoria dels reactors al Japó van ser dissenyats per companyies dels EUA que no es preocupa pels efectes dels terratrèmols", va dir el Dr Sawada Al-Jazira. "Crec que aquest problema s'aplica a totes les centrals nuclears al Japó."

L'energia nuclear per produir electricitat al Japó és un producte de la política nuclear dels EUA, cosa que el Dr Sawada se sent és també un component important del problema.

"La majoria dels científics japonesos en aquest moment, a mitjans de 1950, va considerar que la tecnologia de l'energia nuclear en el desenvolupament o no prou establertes, i que era massa aviat per posar en pràctica", va explicar. "El Consell recomanar als científics del Japó, el govern japonès no utilitzar aquesta tecnologia, però, però el govern va acceptar utilitzar l'urani enriquit per alimentar centrals nuclears, i va ser sotmès per tant a la política de govern dels EUA".

Als 13 anys d'edat, el Dr Sawada experimentat l'atac nuclear d'EUA contra Japó des de casa, situada a 1.400 metres del hipocentre de la bomba d'Hiroshima.

"Crec que l'accident ha causat Fukushima els japonesos a abandonar el mite que les centrals nuclears són segures", va dir. "Ara les opinions dels japonesos han canviat ràpidament. Molt més enllà de la meitat de la població creu que el Japó s'ha de moure cap a l'electricitat natural."

Un problema de proporcions infinites

Dr Ramana espera que els reactors de la planta i nuclis de combustible que es va refredar prou per a un tancament en dos anys.
"Però va a ser molt llarg abans que el combustible pot ser retirat del reactor", ha afegit. "Lluitar amb l'estructura de les esquerdes i compromesa i el tractament de radiació en l'àrea prendrà uns quants anys, no hi ha dubte sobre això".

Dr Sawada no és tan clar sobre quant de temps una parada freda podria prendre, i va dir que el problema serà "els efectes del cesi-137 que, a terra i l'aigua contaminada al voltant de la central i el metro. Prendrà un any, o més temps, per fer front a aquest ".

Gundersen va assenyalar que les unitats es continuen les fuites de radiació.

"Encara estan emetent gasos radioactius i una enorme quantitat de líquid radioactiu", va dir. "Serà com a mínim un any abans que pari de bullir i bullir fins que s'aturi, que estarà ocupada fora de vapor radioactiu i líquids."

Gundersen es preocupa per rèpliques de terratrèmols més, així com la forma de refredar dues de les unitats.

"La unitat quatre és el més perillós, que podria caure", va dir. "Després del terratrèmol de Sumatra es va produir un [rèplica] 8,6 sobre 90 dies més tard, pel que no estem fora de perill encara. I vostè està en un punt en què, si això succeeix, no hi ha ciència d'això, ningú ha imaginat que el combustible calent nuclear es troben fora de la piscina de combustible. No he trobat la manera de refredar les unitats tres i quatre. "

Gundersen avaluació de la solució d'aquesta crisi és incert.

"Les unitats de l'u al tres tenen els residus nuclears a la planta, el nucli fos, que té plutoni-hi, i que ha de ser eliminat del medi ambient durant centenars de milers d'anys", va dir. "D'alguna manera, un robot, que hauran d'anar allà i vam aconseguir posar-lo en un recipient i guardar-lo per l'infinit, i que la tecnologia no existeix. Ningú sap com aconseguir el nucli fos de la planta, no hi ha solució disponible per a la collita que des del sòl. "

Dr Sawada diu que la creació de la fissió nuclear genera materials radioactius per als que simplement no hi ha coneixement ens informa com desfer-se dels residus radioactius.

"Fins que sapiguem com desfer-se amb seguretat dels materials radioactius generats per les centrals nuclears, cal posposar aquestes activitats per tal de no causar més mal a les generacions futures", va explicar. "Fer el contrari és simplement un acte immoral, i aquesta és la meva creença, com a científic i com a supervivent del bombardeig d'Hiroshima atòmica."

Gundersen creu que es portarà als experts almenys deu anys per dissenyar i posar en pràctica el pla.

"Així que de deu a quinze anys a partir d'ara potser podem dir que els reactors han estat desmantellades, i al mateix temps que acaben contaminant l'aigua", va dir Gundersen. "Ja estem veient estronci [en] 250 vegades els límits permesos en la taula d'aigua en Fukushima. Contaminats aqüífers són molt difícils de netejar. Així que crec que tindrem un aqüífer contaminat en l'àrea del lloc de Fukushima per a un llarg, molt de temps. "

Per desgràcia, la història dels desastres nuclears que sembla tornar l'avaluació de Gundersen.

"Amb Three Mile Island i Txernòbil, i ara amb Fukushima, es pot determinar el dia exacte i hora en que va començar", va dir, "però mai acaben."



Text original en anglès

dijous, 16 de juny del 2011

Missatge de suport a la manifestació antinuclear del 22J a Bilbao - Mensaje de apoyo a la manifestación antinuclear del 22J en Bilbao



Companys i companyes:

Des de la Coordinadora “Tanquem les Nuclears” volem manifestar-vos el nostre suport solidari davant la manifestació unitària contra l'energia nuclear, i pel tancament de Garoña, que heu convocat a Bilbao, el proper 22 de Juny.

Donada la data de la Manifestació, no ens ha estat possible manifestar la nostra solidaritat de manera tangible, organitzant un desplaçament col·lectiu. Però volem que sapigueu que estem amb vosaltres.

Salutacions, us desitgem que tingueu molt d'èxit en la convocatòria.

Catalunya, a 16 de juny del 2011.
------------------------------------

Compañeros y compañeras:

Desde la Coordinadora "Tanquem les Nuclears" queremos manifestaros nuestro apoyo solidario ante la manifestación unitaria contra la energía nuclear, y por el cierre de Garoña, que habéis convocado en Bilbao, el próximo 22 de Junio​​.

Dada la fecha de la Manifestación, no nos ha sido posible manifestar nuestra solidaridad de manera tangible, organizando un desplazamiento colectivo. Pero queremos que sepáis que estamos con vosotros.

Saludos, os deseamos que tengáis mucho éxito en la convocatoria.

Cataluña, a 16 de junio de 2011.

diumenge, 12 de juny del 2011

Fukushima ja deu vegades pitjor que Txernòbil segons les dades en les aigües oceàniques

(NaturalNews) Mesures realitzades recentment a unes 19 milles mar endins de la planta d'energia nuclear de Fukushima al Japó han revelat radioisòtops deu vegadesmés alts que els nivells mesurats en el Mar Bàltic i el Mar Negre després de la gran catàstrofe de Txernòbil. Degut a que Fukushima està molt més a prop de l'aigua que la planta de Txernòbil, les conseqüències del desastre es perfilen molt pitjors que Txernòbil, almenys pel que fa als oceans del món, i el temps dirà com és de devastador aquest desastre massiu en el món sencer si la radiació segueix circulant a tot el món.

"Atès que la planta nuclear de Fukushima és en l'oceà, i amb fuites i vesaments directes al mar, els impactes en l'oceà superaran als de Txernòbil, que estava a centenars de quilòmetres de les zones marítimes" ha dir Ken Buessler, Científic Sènior en Química Marina a la Institució Oceanogràfica Woods Hole a Massachusetts, diversos mesos enrere. Des de llavors, s'ha revelat que els reactors de Fukushima 1, 2 i 3 han experimentat "through-fusió", que es considera el pitjor resultat possible en un desastre nuclear.

Diversos experts atòmics estan d'acord que la situació es desenvolupa al Japó en veritat és "tan greu com es posa en un desastre nuclear." Fins i tot el govern japonès està admetent la realitat profunda de la situació, que recentment va anunciar que presentarà un informe a l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) que explica els detalls de la through-fusió, que bàsicament significa que el combustible radioactiu sembla haver cremat a través dels vasos de contenció exterior dels reactors i s'han anat directament a la terra nua.

"Nivells perillosos de iode radioactiu i cesi ja han contaminat el mar, el sòl, les aigües subterrànies i l'aire", va dir el reporter Mark Willacy de la corporació de radiodifusió australiana en una recent entrevista Lateline. "Aquesta setmana s’ha detectat plutoni per primera vegada fora de la planta afectada, i l'estronci-90, conegut com un cercador d'ossos, ja que pot causar càncer d'ossos i leucèmia, han trobat ara tan lluny com 60 quilòmetres (37 + milles) de les instal.lacions ".

Més informació:Natural News

dissabte, 11 de juny del 2011

El Japó marca els seus 3 mesos des del Tsunami amb protestes

Milers de persones van realitzar manifestacions anti-nuclears a Japó el dissabte quan el país ha arribat als tres mesos des del fort terratrèmol i el tsunami, el que va resultar en el pitjor accident nuclear del món en 25 anys.

La radiació de vessant del les esquerdes de les plantes nuclears de Fukushima Daiichi, a uns 220 quilòmetres (140 milles) al nord-est de la capital, enmig de la frustració latent pública per la lenta resposta del govern a la triple catàstrofe.

El primer ministre Naoto Kan, sota una forta pressió per renunciar, va visitar part de la zona del desastre, on 23.500 persones van morir o estan desaparegudes, mentre que altres 90.000 es va mantenir acorralat en refugis amuntegats.

A la ciutat portuària afectada pel tsunami de Kamaishi, Kan - que es dirigia a un funeral - va ser pressionat per un funcionari de la pesca, en aprovar un pressupost addicional de socors tan aviat com sigui possible. "Vaig a treballar dur", va respondre el premier.

Els reculls de premsa van dir que al voltant de 100 esdeveniments anti-nuclears es van realitzar a tot el país, fins i tot a les ciutats occidentals d'Osaka i Hiroshima, que va ser devastada per una bomba atòmica dels EUA el 1945.

A la capital uns 6.000 manifestants, alguns portant pancartes deien: "No volem plantes d'energia nuclear", van marxar per la casa matriu de l'operador de la planta de Fukushima, Tòquio Electric Power Company (TEPCO), en una manfestació organitzada per internet pel Congrés Japonés contra les Bombes Atòmiques i Nuclears.

No obstant això, pel que sembla desenes d'activistes de dreta, alguns d'ells sostenint la bandera del sol naixent, es van burlar a la carretera condemnant les crides a rebaixar les ambicions nuclears del Japó.

TEPCO, una de les més grans empreses del món, ha vist la caiguda de preus de les seves accions més del 90 per cent des del 11 de març.

Un minut de silenci va ser observat en diversos llocs en tot el país a les 2:46 pm (0546 GMT), el moment en que el terratrèmol de 9.0 graus de magnitud va colpejar per sota del fons marí del Pacífic enviant ones gigants sobre la regió nord-est del país de Tohoku.

"És hora de canviar a fonts d'energia renovables", va dir el director de Greenpeace Kumi Naidoo un míting al Parc Yoyogi de Tòquio abans que de sortir als carrers amb gira-sols i gerberes.

"Encara he de tenir un fill però jo vinc aquí amb els meus veïns i els seus fills per la por que sentim cada dia", va dir Misuzu Kiyozumi, una mestressa de casa de 34 anys d'edat, de la ciutat suburbana de Ichikawa, AFP.

El primer ministre va assistir a una reunió amb els líders de Kamaishi sobre les formes de millorar la vida dels supervivents ", mentre que els editorials dels diaris van criticar la gestió del seu govern de la calamitat.

"Vaig escoltar el que realment necessiten. Vull incorporar un segon pressupost suplementari el que no ha estat inclòs en el nostre primer pressupost addicional", va dir Kan als periodistes després de la reunió.

El diari de gran tirada Yomiuri Shimbun va dir que l'assistència del seu govern a les comunitats afectades pel desastre "no ha estat suficient.". "La remoció de runes ha estat massa tardana. Construcció d'habitatges precaris per als evacuats ha quedat una mica en el camí correcte", va dir.

La reconstrucció dels erms fang de la regió de Tohoku - una àrea ara coberta en 25 milions de tones de runes - tindrà un màxim de deu anys i pot costar centenars de milers de milions de dòlars, segons els experts.

S'ha aplicat una zona d'exclusió a 20 quilòmetres al voltant de la planta nuclear de Fukushima, que els equips d'emergència esperen posar en estable "parada freda" entre octubre i gener.

L'organització ambiental i antinuclear Greenpeace va demanar al Japó aquesta setmana que s'evacués als nens i les dones embarassades de la ciutat de Fukushima, a uns 60 quilòmetres de la planta afectada, per l'alta radiació.

Des del desastre, el Japó ha elevat el límit d'exposició per a les persones jurídiques, inclosos els nens, de 1 a 20 milisievert per any - igualant les condicions de seguretat per als treballadors de la indústria nuclear a molts països.

Arran de la catàstrofe, Kan ha dit que el Japó revisarà la seva política energètica, incloent els seus plans de més reactors nuclears, fent que les energies alternatives com la solar i altres siguin el nous pilars del seva mix energètic.


Font: Radio Netherlands Worldwide

divendres, 10 de juny del 2011

El Japó admet 3 fusions totals de nucli i més radiació filtrada al oceà

Gairebé tres mesos després del terratrèmol i el tsunami que va provocar un desastre nuclear al Japó, nous "punts calents" de radiació poden requerir l'evacuació de zones més lluny de la instal lació nuclear danyada Fukushima Daiichi.

L' Agència de Seguretat Nuclear i Industrial del Japó,  va admetre recentment per primera vegada que la fusió total del nucli ha passat en tres dels reactors de la planta, i es va duplicar amb escreix la seva estimació de la quantitat de radiació que es va escapar de la planta en la primera setmana de la catàstrofe al març. "El que no va esmentar és que han vessat una quantitat igual de gran a l'oceà", diu el nostre convidat Robert Álvarez, ex assessor de política d'alt nivell per al secretari d'Energia dels EUA. "Com [la radiació] va en la cadena alimentària, s'acumula. En el moment en que arriba a les persones que consumeixen aquest aliment, els nivells són més alts del que originalment tenia quan van entrar en el medi ambient."

Álvarez també parla del seu nou informe sobre les vulnerabilitats i els riscos de combustible emmagatzemat gastat dels reactors dels EUA als Estats Units. Llavors anem a Tòquio per parlar amb Aileen Mioko Smith, director executiu del grup d'Acció Verda. Ella diu que els ciutadans al capdavant dels seus propis esforços de monitorització estan demanant evacuacions addicionals, especialment per als nens petits i dones embarassades.

Pot veure la notìcia complerta aquí

Video de la manifestació del 5J a Barcelona

Aquí teniu un video que resumeix la manifestació del passat diumenge. Com es veu a les imatges son molt més dels 2.500 que va dir la Guàrdia Urbana i varen reproduir el mitjans de comunicació.

dijous, 9 de juny del 2011

Una explosió al reactor Anshas i Egipte sobreviure a un desastre nuclear

Dissabte 4 juny 2011 09:31:35 AM
La providència ha salvat a l'Egipte i el reactor d'Inshas d'un desastre nuclear després de l'explosió d'una bomba del reactor, i les fuites d'aigua radioactiva utilitzada en la refrigeració del reactor.
 
Una font oficial a l'Autoritat d'Energia Atòmica va ser el reactor de recerca Bonchas per primera vegada sense obtenir el permís per a executar des del Centre de seguretat nuclear, sense completar les normes de seguretat del reactor.

La font va afegir al diari (El Rose Youssef) que després de l'operació es va produir una explosió en el "reactor de la bomba" i la desviació de 10 metres cúbics d'aigua radioactiva, que va conduir a la pèrdua d'una part de l'aigua de refrigeració. 

Els funcionaris van agregar que el desastre està classificat com de nivell 3 a les normes de l'Organisme de l'Energia Atómica.

Font: CNN

dimarts, 7 de juny del 2011

Un 5 % d’alt risc

L’accident nuclear del Japó ja no surt a les primeres pàgines dels mitjans. Es diria que ha passat de moda, que ja en tenim prou, que ens conformem amb els puntuals missatges minimitzadors del govern japonès. La veritat és que el desastre nuclear de Fukushima tot just acaba de començar.

Els escolars ja han tornat a classe. Darrere les finestres miren el pati on no poden accedir. El terra està contaminat. Camions i excavadores s’emporten la primera capa amb nivells de
radioactivitat inassumibles, mentre que a uns quants km. les centrals segueixen vessant partícules radioactives perilloses per als éssers vius. El Govern manté una fèrria censura informativa, però ja està corrent la veu que el Japó traslladarà la seva capital de Tokio a un altre indret lluny de l’àrea devastada.

La pagesia afronta l’evacuació amb ràbia. Han de destruir les collites, sacrificar el bestiar. Fins i tot els animals que no estan contaminats s’hauran de matar perquè no hi haurà espai que no estigui irradiat per acollir-los. Els evacuats hauran de viure en apartaments a les ciutats properes. Allà no se’n poden endur les seves vaques, els porcs ni les gallines. No saben quan
podran tornar. Temen que sigui de per vida.

Molts intentaran quedar-se. Malgrat que saben que la seva terra està malmesa per sempre, ho prefereixen a la pobresa en l’ exili d’aquell que tot ho deixa enrere. Acabaran havent d’acceptar els alts nivells de radiació, menjant els productes contaminats i convivint amb les malalties derivades de la catàstrofe nuclear. El 25è aniversari de Chernòbyl ens porta imatges esglaiadores de la població, que ha viscut i ha nascut en l’àrea contaminada per la radiació.

Quasi imperceptiblement, les mesures de radiació de tot el planeta van pujant... Els nous mesuradors permeten seguir el rastre com si es tractés de l’ADN i poden determinar de quina
central procedeixen. Són lectures que mostren la presència d’elements radioactius que fa unes dècades no existien i que el funcionament de les centrals nuclears incorporen a la natura.

El planeta Terra no serà un bon lloc per fer-hi salut. Però no en tenim d’altre. I sabeu què és el més sorprenent? Quasi ningú ho sap: a nivell mundial, l’energia nuclear representa solament
una aportació del 5 % al consum energètic global. ¿No us sembla un disbarat tots aquests riscos per només un 5 %?

Us recomano aquest video de TV3, programa Singular, entrevista amb el Dr. Ricard Rodriguez Farré sobre els efectes de la radiació en el ser humà.

Fina Soler i Milà

Publicat al 3 de vuit el 27 de maig de 2011

diumenge, 5 de juny del 2011

Més de 100 entitats de la societat civil us invitem a dir que tanquin JA les nuclears

Diumenge, 5 de juny, 12 hores. Manifestació des del Pla de Palau (prop del Govern Civil), fins a la seu d'ENDESA, al Paral·lel.

A les 11,30 atenció a la premsa al Pla de Palau.

Podeu llegir el manifest sencer aquí

Manifestació i acampada. La crida a la manifestació demanant el tancament de les centrals nuclears, llegida en el curs de l'assemblea general de l'acampada, a la nit del 4 de juny, va comptar amb l'aplaudiment majoritari de les persones que assistien a la mateixa, per la qual cosa molts dels acampats hi assistiran.

Un cop acabada la manifestació l'Entesa pel Decreixement farà un pic-nic a la mateixa plaça.

Donen suport a la manifestació:

- ADENC
- AEREN
- Ali Supay. Associació en Defensa dels Pobles Indígenes
- Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes
- Alternativa jove Sant Andreu
- Amics de la Terra
- Agrupació per a la recuperació del medi ambient (APMA)
- Alternativa Verda
- Alsol tecnologias solares s.l.
- Arcadia
- Associació Ca la Dona
- Associació Mediambiental GRODEMA
- Associació La Saboga
- Athanor associació
- ATTAC. Acordem
- ATTAC. Catalunya
- ASQUIFYDE (Asociación de Afectados por los Síndromes de Sensbilidad Química Múltiple, Fatiga Crónica, Fibromialgia y para la Defensa de la Salud Ambiental)
- Barnamil Llars Verdes
- Centre Cultural Solidaritat Internacional
- Centre d'analisi i Programes Sanitaris (CAPS)
- Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC)
- Centre social La Màquia de Girona
- Centre Oxygen·Pranic
- CNT - Federació Local de Tarragona
- Co.bas sindicat de comissions de base
- Col·lectiu Agudells
- Col·lectiu Ronda
- Comitè Català de Solidaritat Internacionalista
- Confederació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament
- Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya
- Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC)
- Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny
- DEMASAB (Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca)
- DEPANA, Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural
- Dia de la Terra
- EcoConcern
- EcoDiari
- ecologia.cat
- ECOSERVEIS
- El Brot, cooperativa de consum de productes de cultiu agroecològic i d'ús casolà SCCL
- ELEKTRON energia solar i mesura ambiental
- Ecologistes en Acció de Catalunya
- Ecologistes en Acció - Comarques gironines
- EN CONSTRUCCIO (Plataforma de Treballadores i Treballadors, Telefonica)
- Endavant - OSAN
- Entrepobles
- FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS DE VEÏNS I VEÏNES DE BARCELONA -FAVB
- Federació d'Ecologistes de Catalunya (EdC)
- Federació d'Entitats de la Mediterrània
- Fundació per la Pau
- Fundació TERRA
- Greenpeace
- Grup antinuclear de les comarques gironines
- Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear
- Grup Ecologista del Vendrell-GEVEN
- Grup Ecologista de Llorenç del Penedès
- Grup Ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció
- Grup Ecologista Quercus
- Grup WWF Barcelona
- IAEDEN
- L'Aula de l'Aigua
- Marxa Mundial de les Dones-Catalunya
- ODG - Observatori del Deute en la Globalització
- Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC)
- Plataforma NO A LA MAT
- Plataforma No fem el Cim
- REDRAD Xarxa de Vigilancia Radiactiva
- Rehabilitació, eficiència, qualitat ambiental i estratègies sostenibles (Rheq@*)
- Repsol mata
- Salvem l'Empordà
- SICOM Solidaritat i Comunicació
- Sinapsis cooperativa
- Som Energia, SCCL
- Taller d’Informació Urbana – Radio RSK
- Timbuktu Music Project  (Catalunya)
- Una Sola TERRA
- Xarxa de Consum Solidari
- Xarxa d'intercanvi de coneixements de nou barris
- Xarxa d'Economia Solidària

- Alternativa Joves. Joves d'Esquerra Unida i Alternativa
- Candidatura d'Unitat Popular (CUP)
- Catalunya, Nació, Independència
- Ciutadans pel Canvi
- Confederació de Els Verds
- Coordinadora Unitaria de Els Verds de Catalunya.
- Els Verds - Alternativa Verda
- Els Verds. Esquerra Ecologista
- Els Verds- Opció Verda
- EQUO
- ERC - Esquerra Republicana de Catalunya
- Estat Català
- Esquerra Unida i Alternativa
- Independents per Mollet (IxM)
– Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV)
- ICV Cambrils
- ICV-EUiA Castelldefels
- Iniciativa Canavera (Alacanar)
- JERC. Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya
- Joventut Socialista de Catalunya (JSC)
- Joves d'Esquerra Verda – JEV
- Partit dels Comunistes de Catalunya
- Revolta Global - Esquerra Anticapitalista
- Solidaritat Catalana per la Independència


dissabte, 4 de juny del 2011

Tanquem Les Nuclears a l'acampada de Plaça Catalunya

Els darrers dies hem fet molt esforç per a difondre la manifestació, tant per internet i les xarxes socials com penjant cartells a carrers, centre cívics, universitats...

També hem volgut fer un esforç especial a informar sobre la manifestació, i en general sobre l'energia nuclear, a l'acampada de Plaça Catalunya de Barcelona.


Ahir divendres el nostre portaveu, Pep Puig, va participar en una molt concorreguda taula rodona, on varem informar de les raons de la nostra oposició a la nuclear.
Després a l'assemblea, la companya Marta ha pogut intervenir en segon lloc, darrera de la portaveu dels acampats de Palma, i ha llegit un comunicat als acampats amb seguretat i energia davant d'un public multitudinari, que han aplaudit la convocatoria de la mani del diumenge, mentre el Miguel exhibía el cartell de la convocatoria.
Gaudiu del text que va llegir la Marta amb seguretat.

El conjunt de ciutadans aquí reunits diu no al sistema econòmic i social actual i reclama que sigui més just.
TANQUEM LES NUCLEARS diu prou a l'energia nuclear per ser ambientalment insostenible, perillosa, econòmicament ineficient i socialment injusta.

Els dos moviments ciutadans, exigim uns canvis de model social que clarament ens uneixen en la mateixa lluita. La vostra lluita és per tant, també la nostra lluita .
I per això, fem una crida a tota la ciutadania per exigir
el Tancament URGENT de totes les Centrals Nuclears.

El nostre excés de potència elèctrica instal·lada ens permet prescindir ara mateix dels 8 Reactors que encara funcionen a l’estat espanyol.
La Industria nuclear, causant de morts i greus problemes de salut pública , que deixarà milers de tones de Residus Altament Radioactius, es una font immensa de beneficis per les empreses elèctriques, els mateixos poders fàctics que controlen l’energia i part de l’economia. Diners que obtenen posant en perill la salut del Planeta i la nostra seguretat.
L’últim avís greu s’està patint a Fukushima.
Alemanya n’ha pres nota i tanca les seves centrals.

ABANS QUE EL PROPER AVÍS SIGUI A CASA NOSTRA
TANQUEM JA LES NUCLEARS

US ANIMEM A PARTICIPAR A LA MANIFESTACIÓ
CONVOCADA PER MÉS DE 90 ENTITATS

EL PROPER DIUMENGE 5 DE JUNY A LES 12:00 SORTIREM DEL PLA DE PALAU
I MARXAREM CAP A LA SEU D’ENDESA, AL PARAL·LEL (les tres xemeneies) on es llegirà un comunicat exigint el tancament nuclear urgent, i es proposarà a la ciutadania la baixa massiva dels operadors que ofereixen electricitat de procedència nuclear.

dimecres, 1 de juny del 2011

Secció Societat. Nota de premsa. MANIFESTACIÓ : TANQUEM JA LES CENTRALS NUCLEARS!

Més de vuitanta entitats de la societat civil de Catalunya hem convocat una manifestació el proper diumenge, 5 de juny, que s'iniciarà a les 12 hores, al Pla de Palau (prop del Govern Civil) i finalitzarà a la seu d'ENDESA, al Paral·lel.

Fukushima ha tornat a mostrar l'energia nuclear com el que és: bruta, perillosa, cara en vides i en costos econòmics. Fukushima ha desemmascarat la fal·làcia de la campanya, desenvolupada durant anys, per canviar la percepció d'aquesta tecnologia arreu del mon: A Alemanya  es consolida la decisió de tancar totes les nuclears al 2022, A Europa és forma una coalició d'Estats contraris a l'energia nuclear, a França, Itàlia, Suïssa, la Xina, i el mateix Japó es paralitzen projectes de centrals, a tot arreu la societat demana que es facin plans per abandonar l'energia nuclear.

Desprès d'assistir a setmanes de desinformació per part de l'empresa, del govern Japonès, dels organismes internacionals i de tercers governs, comprovem com els veritables efectes de l'energia nuclear apareixen de nou. Una part del Japó quedarà afectada durant desenes, potser centenars, d'anys, i la radiació s'estendran més enllà de les seves fronteres, arribant a molts milers de persones. L'anàlisi realitzat per l'organització Greenpeace posa de manifest els diferents escenaris de l'abast de la dispersió d'elements radioactius en el cas de d'un accident de nivell 7 a Ascó.

A Catalunya, i a Espanya, les nuclears pateixen, de manera continuada, avaries, problemes tècnics i fallides de seguretat. I a més, a més, són innecessàries,  avui a l'estat espanyol hi ha potència elèctrica instal·lada més que suficient per poder prescindir de tot el parc de generació nuclear, i garantir el subministrament i l'estabilitat del sistema elèctric.

És per això que les persones i entitats que convoquem aquesta Manifestació,

RECLAMEM al govern de l'Estat:

Primer.- Que mitjançant un procés de debat social i polític aprovi un calendari de tancament urgent de les centrals nuclears que encara funcionen.

Segon.- Que no concedeixi la renovació de permís d'explotació de la central 'Ascó, que caduca l'1 d'octubre d'enguany.

Tercer.- Que abandoni definitivament el procés d'ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat de residus radioactius.

Quart.- Que, un cop aprovat el calendari de tancament, obri un procés de participació pública per tal de decidir com abordar la gestió dels residus radioactius que les centrals nuclears de l'Estat han deixat al llarg dels seus anys de funcionament.

Cinquè.- Que elabori una estratègia per a una transició energètica accelerada envers un sistema elèctric fonamentat en l'estalvi, l'eficiència i tecnologies de generació basades al 100% en fonts renovables. Un sistema que en contempli tant un marc estable, com les infraestructures necessàries, i les fórmules de participació de tota la societat.

RECLAMEM als partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya:

- Que, tal com es va fer en el cas de la Resolució 632/VIII relativa a la ubicació del MTC a Ascó, aprovin una Resolució, adreçada al govern de l'Estat, seguint la línia exposada en aquest Manifest: calendari de tancament urgent de les centrals nuclears, denegació del permís d'explotació d'Ascó, procés de participació social sobre el tema dels residus radioactius, i estratègia de transició energètica fonamentat en l'estalvi, l'eficiència i un sistema de generació basat en fonts 100% renovables.

- Que presentin una proposta de Resolució en la mateixa línia en les Corts Generals, a través dels seus representants parlamentaris.

RECLAMEM al Govern de la Generalitat:

- Que en el marc de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, establerta entre l'actual Govern i el Govern de l'Estat, traslladi al Govern Central el contingut de la resolució del Parlament, i acordi els mecanismes adients per portar-la a terme.

I RECLAMEM a ENDESA-ENEL, IBERDROLA i GAS NATURAL-FENOSA, empreses elèctriques propietàries de les centrals nuclears:

- Que preguin en consideració les múltiples demostracions de com l'energia nuclear constitueix un perill per a la salut i el benestar de tota la societat, incloent-hi, també, la dels seus accionistes.

- Que prenguin en consideració, també, la realitat d'uns sistemes de generació basats en fonts energètiques renovables, que són tecnològica i econòmicament madures, quan hagin de decidir sobre les seves inversions, i que col·laborin activament amb els poders públics en la posta a punt d'un sistema energètic que no suposi una amenaça per a les generacions futures.

Finalment, animem a la ciutadania a que facin tot allò que estigui al seu abast – informar-se i transmetre informació, convocar i participar en accions, actes informatius i mobilitzacions, i proveir-se d'electricitat d'origen renovable – per fer pressió a l'Estat, la Generalitat, les forces polítiques i les empreses pel tancament urgent de les centrals nuclears.

Tanquem JA les nuclears!!.

Barcelona a 1 de Juny del 2011.