diumenge, 18 de setembre del 2011

Nota de premsa concentració plaça de Sant Jaume

NO A LA RENOVACIÓ DE LA LLICENCIA DE LA CENTRAL NUCLEAR D'ASCÓ



Unes 400 persones han ocupat avui la Plaça de St Jaume convocades per Tanquem Les Nuclears per demanar que el govern no permeti la renovació automàtica de la llicència d'Ascó, i per demanar a la classe política de Catalunya que s'impliqui en aquesta demanda en defensa del medi ambient i la salut de la població.

El proper 1 d'octubre el Govern de l'Estat ha de concedir, o denegar, l'allargament del permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó per un període de 10 anys, és a dir, fins al més d'octubre de l'any 2021.

L'acte ha estat part del la campanya de recollida d'adhesions a un manifest demanant que no s'allargui la llicència a Ascó al que ja han donat suport més de 450 entitats de base.

Ascó ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers 4 anys. El 26 de novembre de 2007 va tenir una fuita massiva de radioactivitat que va contaminar l'entorn, arribant fins la costa. La direcció de la central i el Consell de Seguretat Nuclear (l'organisme que, teòricament, hauria de vetllar per protegir la població dels perills radioactius) van amagar la fuita radioactiva i la contaminació durant més de 4 mesos, fins que l'organització Greenpeace va rebre la denúncia dels propis treballadors d'Ascó i ho va dir públicament.

Ascó ha generat fins l'any 2009, a més del combustible gastat que guarda a les seves piscines, més de 22.000 bidons radioactius d'entre180 i 1300 litres de capacitat. La incineració de bidons com aquests va ser el que va provocar l’accident nuclear de Marcoule, a França. Un accident ple d'interrogants que ha permés descobrir que els residus radioactius també s'incineren, i que una part de la seva radioactivitat es dispersa “legalment” per l'atmosfera.

La nuclear d'Ascó està construïda sobre un terreny inestable, el que augmenta el perill que representa.

Malgrat tot això, el passat 29 de juliol,
el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va emetre un informe en el que s'establien un total de nou límits o condicions per a l'operació d'Ascó, però que regalava als seus propietaris un marge de temps superior a un any per aplicar-les; en el mateix informe també s'assenyalen 17 instruccions tècniques complementaries que s'han d'aplicar, però que, curiosament, s'ajornaven per desprès d'haver obtingut l'autorització de funcionament. Aquesta situació seria inadmissible aplicada a la sanitat d'un restaurant o d'un bar, o al funcionament d'un vehicle, a la seguretat d'un edifici, però és norma per a la indústria nuclear. Va ser una situació d'aquest tipus la que va portar a l'accident nuclear de Vandellòs 1, al 1989, del que d'aquí a un mes i un dia, el 29 d'octubre, es compliran 22 anys.

Ara fa sis mesos i una setmana que al Japó es van patir les conseqüències d'aquesta irracionalitat: els informes que advertien de que les centrals nuclears eren vulnerables davant un terratrèmol van ser guardats als calaixos, ja que el silenci és la condició del poder. Les conseqüències d'això són ara evidents: una fuita radioactiva que, a hores d'avui, encara no se sap quan acabarà; desplaçaments massius de milers de persones, contaminació radioactiva a milers de quilòmetres, afectant l'aire, l'aigua i els aliments, incrementant en progressió futura les probabilitats de contraure tot tipus de malalties derivades de l'exposició indirecta a baixes dosis de radiació.

L'única finalitat de mantenir Ascó funcionant és el lucre. Un lucre que amaga que
l'electricitat que produeix Ascó es pot substituir per la que generen altres tecnologies que ja funcionen, i que no són tan perilloses ni tan contaminants, tecnologies com centrals de cogeneració amb gas, hidràuliques, eòliques, solars o geotèrmiques
Els concentrats i les persones i entitats que donen suport a la campanya han demanat a la classe política de Catalunya, tan reivindicativa en molts altres temes, que manifesti coherència davant un fet com aquest, que afecta a la salut i al medi ambient, ultrapassant fronteres polítiques i geogràfiques; també que el govern de l'Estat que no segueixi les ordres de les companyies elèctriques, i no autoritzi la pròrroga del funcionament d'Ascó.

Els concentrats i les persones i entitats que donen suport a la campanya exigeixen que les persones elegides democràticament compleixin la seva funció, que és vetllar per la vida i la salut de tothom, i no seguir les instruccions dels empresaris i beneficiats per l'energia nuclear.

L'acte ha suposat trencar el silenci existent en torn a la seguretat nuclear, falten 13 dies per a que es doni el permís i, a mesura que s'acosta la data, la resposta de la societat civil s'incrementa.
http://www.totsdos.es/tln-enti/

Barcelona, 18 de setembre del 2011.

NOTES:
ES PENJARAN FOTOGRAFIES EN ALTA RESOLUCIÓ A PARTIR DE LES 4 DE LA TARDA AL LLOC WEB http://www.tanquemlesnuclears.org/
S'ADJUNTA MANIFEST LLEGIT PER L'ACTOR PEP PLANES A LA CLOENDA DE L'ACTE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada