dissabte, 11 de juny del 2011

El Japó marca els seus 3 mesos des del Tsunami amb protestes

Milers de persones van realitzar manifestacions anti-nuclears a Japó el dissabte quan el país ha arribat als tres mesos des del fort terratrèmol i el tsunami, el que va resultar en el pitjor accident nuclear del món en 25 anys.

La radiació de vessant del les esquerdes de les plantes nuclears de Fukushima Daiichi, a uns 220 quilòmetres (140 milles) al nord-est de la capital, enmig de la frustració latent pública per la lenta resposta del govern a la triple catàstrofe.

El primer ministre Naoto Kan, sota una forta pressió per renunciar, va visitar part de la zona del desastre, on 23.500 persones van morir o estan desaparegudes, mentre que altres 90.000 es va mantenir acorralat en refugis amuntegats.

A la ciutat portuària afectada pel tsunami de Kamaishi, Kan - que es dirigia a un funeral - va ser pressionat per un funcionari de la pesca, en aprovar un pressupost addicional de socors tan aviat com sigui possible. "Vaig a treballar dur", va respondre el premier.

Els reculls de premsa van dir que al voltant de 100 esdeveniments anti-nuclears es van realitzar a tot el país, fins i tot a les ciutats occidentals d'Osaka i Hiroshima, que va ser devastada per una bomba atòmica dels EUA el 1945.

A la capital uns 6.000 manifestants, alguns portant pancartes deien: "No volem plantes d'energia nuclear", van marxar per la casa matriu de l'operador de la planta de Fukushima, Tòquio Electric Power Company (TEPCO), en una manfestació organitzada per internet pel Congrés Japonés contra les Bombes Atòmiques i Nuclears.

No obstant això, pel que sembla desenes d'activistes de dreta, alguns d'ells sostenint la bandera del sol naixent, es van burlar a la carretera condemnant les crides a rebaixar les ambicions nuclears del Japó.

TEPCO, una de les més grans empreses del món, ha vist la caiguda de preus de les seves accions més del 90 per cent des del 11 de març.

Un minut de silenci va ser observat en diversos llocs en tot el país a les 2:46 pm (0546 GMT), el moment en que el terratrèmol de 9.0 graus de magnitud va colpejar per sota del fons marí del Pacífic enviant ones gigants sobre la regió nord-est del país de Tohoku.

"És hora de canviar a fonts d'energia renovables", va dir el director de Greenpeace Kumi Naidoo un míting al Parc Yoyogi de Tòquio abans que de sortir als carrers amb gira-sols i gerberes.

"Encara he de tenir un fill però jo vinc aquí amb els meus veïns i els seus fills per la por que sentim cada dia", va dir Misuzu Kiyozumi, una mestressa de casa de 34 anys d'edat, de la ciutat suburbana de Ichikawa, AFP.

El primer ministre va assistir a una reunió amb els líders de Kamaishi sobre les formes de millorar la vida dels supervivents ", mentre que els editorials dels diaris van criticar la gestió del seu govern de la calamitat.

"Vaig escoltar el que realment necessiten. Vull incorporar un segon pressupost suplementari el que no ha estat inclòs en el nostre primer pressupost addicional", va dir Kan als periodistes després de la reunió.

El diari de gran tirada Yomiuri Shimbun va dir que l'assistència del seu govern a les comunitats afectades pel desastre "no ha estat suficient.". "La remoció de runes ha estat massa tardana. Construcció d'habitatges precaris per als evacuats ha quedat una mica en el camí correcte", va dir.

La reconstrucció dels erms fang de la regió de Tohoku - una àrea ara coberta en 25 milions de tones de runes - tindrà un màxim de deu anys i pot costar centenars de milers de milions de dòlars, segons els experts.

S'ha aplicat una zona d'exclusió a 20 quilòmetres al voltant de la planta nuclear de Fukushima, que els equips d'emergència esperen posar en estable "parada freda" entre octubre i gener.

L'organització ambiental i antinuclear Greenpeace va demanar al Japó aquesta setmana que s'evacués als nens i les dones embarassades de la ciutat de Fukushima, a uns 60 quilòmetres de la planta afectada, per l'alta radiació.

Des del desastre, el Japó ha elevat el límit d'exposició per a les persones jurídiques, inclosos els nens, de 1 a 20 milisievert per any - igualant les condicions de seguretat per als treballadors de la indústria nuclear a molts països.

Arran de la catàstrofe, Kan ha dit que el Japó revisarà la seva política energètica, incloent els seus plans de més reactors nuclears, fent que les energies alternatives com la solar i altres siguin el nous pilars del seva mix energètic.


Font: Radio Netherlands Worldwide

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada