divendres, 13 de maig del 2011

Després de Fukushima

Tot just es compleixen 25 anys de l’accident nuclear de Txernòbil. Aquell accident va ser la prova que l’energia aconseguida amb aquesta tecnologia no justificava els perills que comportava per a tots els éssers vius del planeta. Alemanya, per la seva proximitat al cor de la catàstrofe, colpejada per la radiació, va liderar el moviment antinuclear. Txernòbil va contaminar més de 160.000 Km2. Cinc vegades la superfície de Catalunya. La catàstrofe posava de manifest la fal·làcia de la impossibilitat d’un accident amb fusió del nucli del reactor, i complementava la denúncia històrica sobre l’energia nuclear: el problema dels residus. La radioactivitat d’alguns dels elements dura més de 300.000 mil anys. Un altre problema sense solució.

Després de 25 anys de Txernòbil, després d’una campanya de 8 anys de durada per
fer-nos creure que l’energia nuclear era una necessitat incòmoda però segura, tot just quan els governs intentaven abordar el problema dels residus, esdevé Fukushima, un Txernòbil a “càmera lenta”. Res tornarà a ser el mateix. Nosaltres, gent del Penedès, acostumats a ser respectuosos amb la natura, a viure en simbiosi amb el sol, la pluja i gelosos de la salut dels nostres conreus, mirem amb recança les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, tan envellides i deteriorades.

Ens podem tranquil·litzar un altre cop pensant que “lo del Japó” és irrepetible?
Que està lluny, que a casa nostra no hi ha tsunamis, ni terratrèmols, ni és possible cap imprevist? Si el que era gairebé matemàticament impossible succeeix, com ha passat a Fukushima, ¿de què serviran les hipotètiques fronteres de les zones d’exclusió i d’evacuació? Els isòtops radioactius que provenen del Japó circulen fa setmanes per Catalunya. Ascó i Vandellòs estan massa a prop, massa a prop per no haver de patir pels nivells de contaminació que afecten les persones i els nostres productes. Si algú encara tenia confiança en les nuclears, ¿què restarà desprès de Fukushima?

Us proposo entrar en aquesta página a veure aquest video: "Una canço per Chernobil“ d’aquí pocs mesos algú en farà un de Fukushima

Fina Soler i Milà
(Publicat al 3 de vuit el 21 d'abril)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada